Steps leading to new double height front entrance lobby with cantilever steel trellis roof

Milton Town Hall

This unique design achieves an exciting and graceful balance of heritage and modern architecture.

The new two-storey addition is connected by a glass link to the existing historic Town Hall. Creating a visual separation between the link and the new addition is a stone wall that rises five feet higher than the rest of the building.

Central to this theme is the enhancement and formalization of the existing arrival to the building, through a transparent, transitional glass gateway. The structure of the Atrium is located in the current entrance to the historic building, as a significant expression of its activities and interests of its users. The gateway naturally flows out onto the public courtyard to form an invisible transition.

Throughout the planning, design, and construction process, +VG Architects worked closely with staff, stakeholders, and the community, by leading a process based upon meaningful consultation.

The interior allows for flexibility in planning and future change. The design incorporates a healthy workplace, through generous spaces, inviting materials, natural light, and natural ventilation brought together in an imaginative and creative manner.

Generous windows, skylights, atrium spaces, and stairs offer staff and visitors access to daylight and views, thus creating welcoming environments with a friendly, non-institutional feeling.

CLIENT

Town of Milton

COMPLETED

2009

SIZE

50,000 ft²

LEED

LEED® Silver Certified

SERVICES

Expansion

AWARDS

2010 Public Works Project of the Year
Ontario Public Works Association


Illuminated three storey building with stone ground floor at dusk

Wellington-Dufferin-Guelph Community Health Centre, Guelph Office

The design of this new Satellite was based on a previously commissioned Space Needs Assessment delivered by +VG Architects.

The facility provides clinical services (immunization, sexual health, dental, etc.) teaching services (prenatal, breastfeeding, food handler, etc.) as well as administrative services (communications, human resources, etc.). +VG worked with an internal WDGPH committee to review the site and design the building to meet WDGPH specifications.

WDGPH intends that Shelldale Centre convey the message that this facility offers more than traditional services. This concept originates with the strong and positive reputation that the client has established with the other community service and health care providers within the multi-use building that Shelldale Centre is part of. The new facility was designed to impart a positive image to the community as safe, welcoming and comfortable, while operating in the most efficient and cost-effective manner possible.

The accessibility needs of staff and clients were important components of the Owner’s criteria. The implementation of sustainable principles / practices was an important objective throughout the design and construction phases. The design met WDGPH’s requirements respecting the environmental, operational, life-cycle, quality and construction aspects of the project.

LOCATION

Guelph, Ontario

CLIENT

Wellington-Dufferin-Guelph Public Health

COMPLETED

2011

SIZE

5,000 ft²

SERVICES

New Construction


Elevation of tiered facility with windows and stone façade with green grass and trees in foreground

County of Wellington OPP Detachment, North Wellington Operations Centre

Planned, designed and successfully completed by +VG Architects, this new detachment is not what you might expect in a police station.

Looking more like a town hall or public library, it reflects the growing movement towards community policing: a contemporary approach to law enforcement that integrates community functions within the traditional police station, in order to foster a closer relationship between the police and the community. The result is more open and accessible policing.

Designed within budget constraints, the building has an efficient plan, with no wasted space. Using open plan work spaces for the major office areas allows visual openness and helps foster a sense of community within the detachment.

This is a building of substance, made of quality materials fitting for a public building. Located off of the public entry, the Community Room provides the main link between the police and the community.

The project conforms to Wellington County Green Legacy Sustainable Building Design Standards, a custom alternative to programs like LEED® developed by +VG in collaboration with the County.

LOCATION

Teviotdale, Ontario

CLIENT

County of Wellington

COMPLETED

2014

SIZE

19,000 ft²

SERVICES

New Construction


Illuminated police station with double height front entrance atrium with canopy and brick façade with windows at dusk

St. Thomas Police Headquarters

As expressed by the Owner, the +VG design incorporates these goals:

  • Designed to achieve LEED® Silver certification
  • A secure and safe environment for staff and visitors
  • 24 hours a day during regular operations
  • Uninterrupted emergency services and systems in the case of a community emergency.
  • A positive architectural addition to the community, which will encourage police and public interaction, and which will increase staff morale through presenting an up-to-date, professional image
  • Open and inviting to the public, in keeping with the St. Thomas Police philosophy to be accessible and cooperative, yet meet the modern security requirements to ensure the Safety of occupants and property.
  • Compliance with the latest standards of good practice for police agencies and policing adequacy standards and which incorporates the latest in design trends, features, systems and environmental considerations within an established project budget.
  • Appropriate spaces to address many purposes including separation between areas occupied by police staff, the public, the press, and victims of crime, witnesses and suspects.

LOCATION

St. Thomas, Ontario

CLIENT

City of St. Thomas

COMPLETED

2016

SIZE

43,000 ft²

SERVICES

New Construction

PHOTOGRAPHY

Mario Madau


Open second storey corridor with glass partition overlooking double height front entrance atrium with workstations at end of corridor

Lennox & Addington Family & Children's Services Administration Building

The Lennox and Addington Family and Children’s Services Administration Building features a 2½ storey atrium at the front entrance with clerestory windows at the high level, and an exterior landscaped courtyard within the footprint of the building.

+VG Architects developed these two features and the design of the exterior window systems to take advantage of the health and well being benefits of natural light.

The courtyard and the atrium bring natural light deep into the floor plate of the building on both floors. The windows are designed with exterior aluminum sun shades on the south and west sides to prevent overheating in summer months, and the windows are equipped with a translucent band of glazing at the ceiling level that disperses light inside. All employee workstations and private offices have access to natural light and views.

The new facility offers a 90 person conference hall, a staff lunch room and lounge with walkout at grade to a patio terrace, indoor and outdoor children’s play areas, a staff fitness room that opens onto the courtyard, and professional office accommodations for 80 staff.

Energy efficient mechanical systems, water conserving plumbing fixtures, and operable windows are additional sustainable design features.

Some of the many security features in the project include sight lines to individuals approaching the front entrance, a clear and simple circulation system, CCTV cameras, alarm and card reader systems. Having the second floor open to the lower public areas also allows staff to be able to see and hear if there is a security problem.

LOCATION

Napanee, Ontario

CLIENT

County of Lennox & Addington

COMPLETED

2010

SIZE

28,500 ft²

SERVICES

New Construction

PHOTOGRAPHY

David Whittaker


Square bar with feature lighting and black bar stools and bench and banquet seating with exterior views

York Regional Police Association (YRPA) New Office & Facility Clubhouse

The new office and clubhouse facility at 63 Eric T. Smith Way in Aurora offers YRPA and its members a new contemporary facility with office space for the association’s growing staff complement as well as additional rentable office spaces for suitable tenants. The facility also includes a new private member social space and a separate event space.

The two-storey building presents an elegant, contemporary expression upon approach. The first storey is clad in Eramosa limestone (quarried locally in Wiarton) with large storefront openings into the Credit Union space. The second floor is open and transparent with large expanses of glass accented by translucent glass and aluminum panels. All office areas are provided with operable windows to allow for natural ventilation during the spring and fall seasons. The north side of the building is crowned with a gently sloping standing seam metal roof interrupted by a two-storey entry lobby atrium of curtain wall glass. A continuous ribbon of clerestorey windows allow natural light into the north side tenant spaces.

The rear south facing façade is accented by a rhythm of stone piers with wood beams and soffits which define a continuous terrace that provides both open air trellis and covered outdoor spaces. The member terrace is punctuated at the west end by a stone clad fireplace. The terrace opens directly off the member dining and games rooms offering outdoor dining and lounge areas.

LOCATION

Aurora, Ontario

CLIENT

York Regional Police Association

COMPLETED

2021

SIZE

35,962 ft²

SERVICES

New Construction