King Township New Municipal Administration Centre

King Township has outgrown its existing facility and has purchased a surplus school from the local school board for repurposing into an Administration Centre.

In Spring of 2016 the Township of King retained +VG Architects to undertake the design and Construction of their new Municipal Administration Centre. The scope of this project was based on the Strategic Space Needs Assessment, also completed by +VG in 2015.

As part of this project, three options were developed at the concept design stage which included existing Building Condition Assessment and comparison costing for each option. The result of this high level investigation was a fundamental decision to proceed with a new administration building on the school site.

The building design incorporates many green initiatives like geothermal mechanical systems and enhanced sustainable site strategies, and is anticipated to meet either LEED Silver or Gold level certification.

LOCATION

King City, Ontario

CLIENT

Township of King

COMPLETED

2019 (February)

SIZE

46,300 ft²

SERVICES

New Construction

AWARDS

2020 Institutional Wood Design Award
Canadian Wood Council


New Tecumseth Municipal Offices

The Town of New Tecumseth continues to expand, placing pressure on the existing Town offices.

In 2016, the Town purchased a surplus elementary school in the centre of Alliston to convert to a new civic centre. +VG was retained as the architect to undertake a Condition Assessment and Feasibility Study for an adaptive re-use of the existing school. The study found that the ideal solution was to retain a major part of the building, to accommodate municipal offices, council chambers and meeting rooms. The existing gymnasium has been repurposed to accommodate the Council Chamber with a glassy addition, to create an open, airy, public space or “Community Hub”.

LOCATION

Alliston, Ontario

CLIENT

Town of New Tecumseth

COMPLETED

2019

SIZE

44,350 ft²

SERVICES

Retrofit of Alliston Public School


Milton Hydro Utility Operations Centre

Completed in 2016, this Operations Centre project involved conversion of a former manufacturing facility into new office headquarters for Milton Hydro Distribution. The headquarters consolidated Utilities staff from multiple locations.

The functionality of the building was designed with employees in mind. +VG provided contemporary office design including flexible office spaces and furnishings that provide employees with a safe, healthy and fully accessible environment. Program space included specialized offices, as well as a 59,000 ft² warehouse/garage (which can also be used as a post-disaster facility) and HazMat storage.

Designed with future expansion in mind, the new offices are technologically smart and include innovative energy management and LEED design principles. The new facility is eco-friendly with a low operating cost.

+VG was responsible for planning, design and implementation, as well as FF&E management. The project involved collaborative design leadership as well as presentations to Council, senior management and staff. +VG interfaced with Project Management, and Authorities Having Jurisdiction (including securing all municipal and regional permits). The project was completed using Fast-Track scheduling without disrupting ongoing office functions.

LOCATION

Milton, Ontario

CLIENT

Milton Hydro Distribution

COMPLETED

2016

SIZE

59,000 ft²

SERVICES

Renovation


Grey County Administration Centre

Grey County had identified the need to review its facility requirements as a result of growth needs of the community, a desire to create consistency in space, and to develop a team that promotes better working environments and more effective community service.

The County engaged +VG Architects to provide a documented, definitive Space and Programme Analysis and Master Planning for the Administration Centre and the adjacent POA Courts building. A clear space needs programme for growth was developed with the detailed input of County stakeholders and staff, based on County criteria:

  • Space Planning and Functional Plan
  • High Level Functional Design and Programming
  • Flexibility through good design for the future
  • Layouts of furnishing for spaces designed and integrated to allow for optional functionality, privacy and security
  • Smart Workspace Design / Collaborative Workspaces
  • High quality and healthy atmospheric environment / enhanced daylighting and air circulation
  • Easily expandable without disturbing the existing operation
  • Implementation of Advanced Technologies
  • Sustainable Design / low operation and maintenance costs through the use of quality materials and systems

The Study culminated in a Master Plan for development of the site and its buildings. Strategies were examined, for making existing space more functional, improve circulation and visibility, and to make the buildings more attractive and community friendly. The Report gave Council confidence to proceed to implementation. +VG Architects were hired to implement the plan and construction is now complete.

LOCATION

Owen Sound, Ontario

CLIENT

County of Grey

COMPLETED

2016

SIZE

50,000 ft²

SERVICES

Renovation


Hamilton-Wentworth District School Board Education Centre

Hamilton-Wentworth DSB is consolidating all facilities that deliver non-instructional programs and services to a New Education Centre.

The Board currently has its departments and services spread throughout four facilities with its main office downtown and other programs like warehouse/workshop, computer services and other administrative staff spread throughout three schools. Two major benefits to this consolidation are overall area reduction and operational efficiency.

+VG assisted the Board in an extensive evaluation of a number of potential sites for the New Education Centre. We professionally assessed 18 sites. The objective was to identify viable sites available for purchase that did not have limitations that compromised program needs.

+VG worked closely with Board personnel to confirm the number of departments/services, support spaces, population of staff per department, types and number of workstations, and offices. Common areas and outdoor areas such as parking, loading, and open space were defined.

+VG gained a clear understanding of direct and indirect relationships (adjacencies) of department to department, public areas, staff areas, meeting areas, storage areas, etc.. General concepts of open office areas vs. private office areas, multi-functional spaces, multi-use meeting areas, consolidated storage areas, views, and natural light were determined.

+VG met directly with all Board User Groups and retrieved very specific information with respect to the inner workings of each department. An understanding of inter-relationship requirements produced efficient and effective building and operations planning for the new Centre.

Cost estimates were prepared by the Board’s Cost Consultant, based on detailed functional program/space program and block schematic design building plans prepared by +VG. Concept site plans were also prepared by +VG. The design phase is currently underway, on schedule.

LOCATION

Hamilton, Ontario

CLIENT

Hamilton-Wentworth District School Board

COMPLETED

2015

SIZE

115,700 ft²

SERVICES

New Construction


Hamilton City Hall

Hamilton City Hall was designed in the modernist International Style by Canada’s first municipally-employed architect, Stanley M. Roscoe.

Constructed in 1960, it has become one of the few intact examples of this style of architecture in Canada, and exemplifies a progressive movement away from the Victorian historicism of Hamilton at the time. Attributes of the International Style found in the design include: massing and geometry, open interior plan, structural grid system and the use of curtain wall, flat roofs, finishing materials of steel, concrete and marble, and the integration of art (as opposed to ornamentation) into the design.

The 2010 heritage rehabilitation of this modernist International Style building included:

  • Relocation of services to the main floor to provide greater ease of access for the public
  • Improvements to the building’s energy performance by insulating exterior walls, and installation of high efficiency mechanical systems
  • Upgrades to meet current OBC requirements including barrier free accessibility
  • Replacement of major building services and integration of contemporary technology

Challenges of the Heritage Conservation Plan:

  • Integration of new building systems while respecting the heritage building fabric
  • Replacement of exterior marble cladding with more durable cladding due to life safety and structural stability concerns caused by deterioration of the original marble in the southern Ontario climate
  • Protection and restoration of Italian glass mosaic tile used extensively on exterior soffits, spandrel panels, and fascia, and interior walls and ceilings
  • Protection and restoration of terrazzo flooring, interior wood paneling and doors, luminescent stone panels, marble interior paneling, aluminum handrails and guards, and curtain wall
  • Conservation of interior art murals including cleaning, protection and relocation of one mural
  • Rehabilitation of the Council Chambers with dome skylight

LOCATION

Hamilton, Ontario

CLIENT

City of Hamilton

DESIGNATED

Ontario Heritage Act, Part IV

COMPLETED

2010

SIZE

180,000 ft²

SERVICES

Heritage Consulting Services for Rehabilitation

AWARDS

2012 Toby Award (Office Building of the Year Award, Corporate Facility)
Building Owners & Managers Association (BOMA Toronto)

2011 Award of Merit (Restoration)
City of Hamilton Public Works Department


Milton Town Hall

This unique design achieves an exciting and graceful balance of heritage and modern architecture.

The new two-storey addition is connected by a glass link to the existing historic Town Hall. Creating a visual separation between the link and the new addition is a stone wall that rises five feet higher than the rest of the building.

Central to this theme is the enhancement and formalization of the existing arrival to the building, through a transparent, transitional glass gateway. The structure of the Atrium is located in the current entrance to the historic building, as a significant expression of its activities and interests of its users. The gateway naturally flows out onto the public courtyard to form an invisible transition.

Throughout the planning, design, and construction process, +VG Architects worked closely with staff, stakeholders, and the community, by leading a process based upon meaningful consultation.

The interior allows for flexibility in planning and future change. The design incorporates a healthy workplace, through generous spaces, inviting materials, natural light, and natural ventilation brought together in an imaginative and creative manner.

Generous windows, skylights, atrium spaces, and stairs offer staff and visitors access to daylight and views, thus creating welcoming environments with a friendly, non-institutional feeling.

CLIENT

Town of Milton

COMPLETED

2009

SIZE

50,000 ft²

LEED

LEED® Silver Certified

SERVICES

Expansion

AWARDS

2010 Public Works Project of the Year
Ontario Public Works Association


Wellington-Dufferin-Guelph Community Health Centre, Guelph Office

The design of this new Satellite was based on a previously commissioned Space Needs Assessment delivered by +VG Architects.

The facility provides clinical services (immunization, sexual health, dental, etc.) teaching services (prenatal, breastfeeding, food handler, etc.) as well as administrative services (communications, human resources, etc.). +VG worked with an internal WDGPH committee to review the site and design the building to meet WDGPH specifications.

WDGPH intends that Shelldale Centre convey the message that this facility offers more than traditional services. This concept originates with the strong and positive reputation that the client has established with the other community service and health care providers within the multi-use building that Shelldale Centre is part of. The new facility was designed to impart a positive image to the community as safe, welcoming and comfortable, while operating in the most efficient and cost-effective manner possible.

The accessibility needs of staff and clients were important components of the Owner’s criteria. The implementation of sustainable principles / practices was an important objective throughout the design and construction phases. The design met WDGPH’s requirements respecting the environmental, operational, life-cycle, quality and construction aspects of the project.

LOCATION

Guelph, Ontario

CLIENT

Wellington-Dufferin-Guelph Public Health

COMPLETED

2011

SIZE

5,000 ft²

SERVICES

New Construction