Queen of the Most Holy Rosary Catholic Church

This 20,000 ft² building focuses on simplified design elements consistent with the philosophy of the Franciscan Order.

The design impetus was to create a bright, open, flexible space with daylight throughout. The building includes a reception area and basement meeting hall.

The cost of an earlier program and schematic design for this new church was estimated at $5.9 Million, vastly exceeding the Parish budget. +VG Architects was successful in making revisions that retained the original
design concept and majority of program elements at an affordable cost. Tender was received well under budget.

CLIENT

Holy Rosary Parish

COMPLETED

2010

SIZE

19,375 ft²

SERVICES

New Construction


St. Francis of Assisi

Originally designed by Arthur William Homes in 1914, the construction of St. Francis of Assisi was completed in 1915.

Located in the heart of Little Italy, the church accommodates 900 people. The Nave, composed of a sequence of vaulted ceilings, allows daylight to come in through the stained glass windows, generating an array of colours as you navigate the space.

As part of the intervention, a new slate roof was installed and the plaster ceiling was completely restored. The interior paint scheme was restored to a monochromatic paint scheme from 1945 to allow the colours from the stained glass windows to be magnified within the Nave. The decoration intensifies in the Transepts and into the Sanctuary to emphasize the importance of that sacred space and the beauty of the East stained glass window. The entire Sanctuary area was restored to its original design with the reconstruction of the wood reredos screen as the backdrop of the Altar and the removal of the mosaic wall installed in 1972 during a previous intervention that concealed the East wall. The East stained glass window was reinstated to its original glory and two Guido Nincheri frescos were unveiled and restored along with all the East wall artwork. The restoration of the coffered ceiling artwork over the Sanctuary was donated by a parishioner of the Italian community in memory of his late wife, proving this project to be essential to the community and possessing immense value to its parishioners.

CLIENT

Archdiocese of Toronto

DESIGNATED

Ontario Heritage Listed Building

COMPLETED

2018

SIZE

11,530 ft²

SERVICES

Restoration


Lennox & Addington Courthouse & Administrative Offices

Phase I of the project included a Space Needs and Facilities Assessment to review current and long term (25 years) program requirements for the County’s administration and an assessment of five campus buildings currently housing County Staff. The study included recommendations for immediate and long range remedial work and accommodation planning.

Phase II involved a Conservation Report Study to identify significant heritage features of the historic Napanee Courthouse, detailed condition assessment, including destructive analysis and recommended restoration measures, including cost estimates.

Phase III involved the Restoration and Addition of the exterior and interior of the historic Courthouse and construction of new addition to accommodate consolidated County administration offices and court facilities.

CLIENT

County of Lennox & Addington

COMPLETED

1999

SERVICES

Renovation & Addition


Dufferin Lake Residence

This property encompasses a valley created by a natural watershed, resolving itself into a small lake surrounded by steep, wooded, sheltering hills.

The environmentally sensitive site demanded a design proposal confined to a pre-existing development footprint. The design team focused on a solution that would reinforce the compositional beauty of the site through the use of natural materials and simple geometric planes, and spaces in a highly transparent configuration.

In conjunction with a new two-storey vacation home on the site, the project also included the design of a small boathouse pavilion on the lake. The richness and warmth of the wood reinforces the connection to the site as a re-interpretation of the verdant natural setting outside.

COMPLETED

2010

SIZE

8,000 ft²

SERVICES

New Construction (House) & Renovation (Boat House)


House on Skeleton Bay

The L-shaped plan accommodates two full bedroom wings organized around a central great room.

The great room has glass on three sides, but the entire plan capitalizes on the exterior by having floor to ceiling glass on each elevation.  Even the corridors have large picture windows which provide views into the site.

The design incorporates a renovated existing sleeping cabin which has been attached to the building adding more sleeping and washroom space for a total of eight bedrooms.  The living room features a games alcove suitable for puzzles and board games while overlooking the view.  An outdoor sitting area surrounds an exterior wood burning fireplace which attached to the house.

A new three slip boathouse with a 650 ft² living space above was also part of the project.

The design concept was to use the L-shaped design to capitalize on topography and views to the south and west.

COMPLETED

2012

SIZE

7,500 ft²

SERVICES

New Construction (Cottage) & Renovation (Boathouse)


Midland YMCA

The YMCA Midland Revitalization Project entailed design and contract administration services for the construction of an extensive set of renovation activities within the existing facility.

+VG Architects were initially retained to provide a facility Condition Assessment and Master Plan for the phased implementation of program and deferred maintenance upgrades.

Extensive investigations into building envelope failures were conducted, including destructive testing. Partial re-roofing and wall envelope repairs were performed to remediate the integrity of the vapour barrier, which had been compromised causing the high-humidity air to damage the exterior bonded masonry wall. Key program upgrades included:

  • Renovate all Locker Facilities
  • Add a new Family Change Room
  • New Windows into the Pool & Gymnasium
  • New Entrance & Stair at North Side
  • Relocate and enlarge Conditioning Area
  • Renovate Reception and Public Spaces
  • New multi-purpose fitness studios
  • Life Safety and HVAC upgrades

The project accomplished twin agendas of extending the usable lifespan of the building for another 25 years, and refreshing the space through a design, which focused on creating light, open, healthy, and inviting spaces.

CLIENT

YMCA

COMPLETED

2009

SIZE

22,000 ft²

SERVICES

Renovation


Hamilton POA Courthouse

+VG Architects served as the Prime Consultant, in association with Invizij Architects, to deliver all consulting services required for the design and construction of this renovation and energy modernization project which was performed through a Construction Management model.

The project includes the integration of a heating and cooling retrofit through the Hamilton Utility Corporation (“HUC”) designed independently by H.H. Angus and Associates Consulting Engineers. The design conforms to the City’s Barrier Free Design Guidelines.

The Art Deco building was previously occupied by McMaster University as a tenant. The project intent was to convert the heritage building to provide a functional space for the Provincial Offences Administration (POA) offices, as well as all necessary courtrooms and ancillary spaces for both staff and the public, and additional administrative offices for the Ontario Municipal Board and City of Hamilton staff, and to accommodate future growth.

Work to protect and preserve the historic elements of the building was guided by City of Hamilton Heritage Resource Management. The majority of the work focused on the interior renovation of the facility, but some exterior work was required to comply with accessibility and police vehicular turning radius requirements.

CLIENT

City of Hamilton

COMPLETED

2017

SIZE

112,000 ft²

SERVICES

Renovation & Energy Modernization


Jean Royce Hall Servery, Queen's University

The project entails renovations to the existing student servery (585 m²) within the occupied Jean Royce Hall student residence at the west campus of Queen’s University.

The new servery provides students with a “market-style” food services environment that provides various self-serve and full-service stations. The new servery offers a contemporary dining experience and was “open for business” in September 2013.

The University’s hospitality staff needed to have input on the colours and finishes in the new servery space. While sample boards were assembled showing optional finishing schemes, it was difficult for staff to make decisions without 3D views of the space. +VG developed a variety of 3D computer model views showing the various finishing schemes to assist the hospitality group in making final decisions regarding flooring, millwork, and paint colours.

Due to the age of the existing underground services in the area of the renovations, it was understood that there was likely a need to replace portions of the existing sewer piping. In order to manage the additional costs involved in this work, +VG recommended that the University allow for monies in their budget for this work and unit prices be requested in the tender documents for pipe replacement. Upon award of the work to a general contractor, the slab was cut and the pipe could be fully assessed and the scope of replacement work was defined. The additional costs associated with pipe replacement were easily determined and work could progress quickly.

CLIENT

Queen’s University

COMPLETED

2014

SIZE

6,300 ft²

SERVICES

Servery Upgrades