Taro Hall, Goodman School of Business, Brock University

This project consists of an addition and renovation to the existing Taro Hall at Brock University for the Goodman School of Business (GSB).

The project involves three- storey additions on the west and east ends of the existing building and a new major interior circulation route at the ground floor that connects the two additions.

The west side addition includes a two-storey atrium that provides Goodman School of Business with a new identity facing the Brook Mall, as well as, much needed space for day-to-day student study and special event receptions. The existing Taro Hall will be fully renovated as part of the project.

Renovations to the classroom areas of the existing facility include upgraded lighting and finishes, and sprinkler replacement. The project will be phased to accommodate occupation during construction. The new west and east additions were completed in the first phase of construction to create swing space for faculty offices and teaching space. Renovations and ‘refresh’ of existing spaces within Taro Hall were completed in stages while the new west wing served as ‘swing space’ during the renovations. Upgrades to the building included a new security system and devices to meet university standards including CCTV, Code Blue stations and proximity card readers.

LOCATION

St. Catharines, Ontario

CLIENT

Brock University

COMPLETED

December 2018

SIZE

74,000 ft²

SERVICES

Renovation & Addition


Goodes Hall, Smith School of Business, Queen's University

+VG was retained to design a major renovation and significant addition to the historically significant Victoria School, a Richardsonian Romanesque schoolhouse constructed in the late 1800’s.

The program was for adaptive re-use and an extensive addition to house the Smith School of Business – an innovative education facility for the 21st Century. +VG was commissioned to undertake the work as Prime Consultant. Phase I of the project integrated the 4,000 m2 Victoria School and a 6,500 m2 addition as the new consolidated home for the School.

The project introduced a new skylit atrium along the east side of the heritage building allowing the building’s east façade to be exposed within the new public space of the facility. Completely new mechanical systems were introduced and included the use of spare heating/cooling capacity from an adjacent campus building to serve the building’s needs. The new facility included seven tiered lecture halls, and two classrooms, student break-out rooms, PhD and MSC program space, faculty offices, a computer lab, a video conference facility, and administrative space. The project was successfully completed on time and on budget, and won three awards of excellence.

Phase II was completed in September 2014, which includes a west addition that creates a large forecourt at the interface of the University and the school itself. A glazed interior gathering public space, “the Commons”, overlooks the forecourt. The intent is to engage the school with the larger university constituency. Phase II also included two tiered 80 seat lecture rooms, a flexible classroom for 80 that can open up to the Commons for special events, additional program spaces, faculty offices, and underground parking for 90 cars. Although Phase II was designed to achieve LEED Silver certification, the project was awarded LEED NC Gold certification.

LOCATION

Kingston, Ontario

CLIENT

Queen’s University

COMPLETED

2014 (Phase II); 2002 (Phase I)

SIZE

100,000 ft² (PII); 110,000 ft² (PI)

LEED

LEED® Gold Certified

SERVICES

Renovation & Addition

AWARDS

2008 Liveable City Award
City of Kingston

2003 Architectural Excellence Award (Honourable Mention)
Ontario Association of Architects (OAA)

2002 Award of Excellence
Frontenac County Heritage Foundation

 

 


Peterborough Public Library

The project is an addition and complete refresh to the Peterborough Main Public Library, located on Aylmer Street, west of the City centre.

The facility was opened in 1978 and was designed by Moriyama Architects. It is a two-storey brick building with curving clerestory flood- ing the interior collections space with light. The exterior stairs lead up to a compressed lobby entrance that connects to the open main collection area. The lower level has a community space, auditorium, a suite of administration offices, and a large storage and processing area.

The focus of the expansion is to have a strong street presence; be open, inviting, and transparent; and provide an accessible entrance, while increasing the amount of flexible community spaces. The existing facility will be transformed to be open, airy, and day-lit.

The layout will be reconfigured to increase public space in the lower level which will host the Children’s Library. A large opening will be provided in the floor above, allowing natural light and a feature stair to connect the collections. The view to the exterior court from the Children’s Library will be enhanced by landscaping the hillside.

More public computers, a lap top café, casual seating areas, study areas, and seminar rooms will be available.

LOCATION

Peterborough, Ontario

CLIENT

City of Peterborough

COMPLETED

2018

SIZE

45,000 ft²

SERVICES

Renovation & Addition


Fort Henry Discovery Centre

Located in Kingston, and part of the St. Lawrence River tourist corridor, Fort Henry provides a living example of garrison life within the period before and after Confederation.

In 2007, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) classified the Rideau Canal and all area fortifications and surrounding land- scapes as a World Heritage Site. To augment the new World Heritage classification, a new Visitors Interpretive Centre was proposed to further develop the attraction for an immersive tourist experience. New programs have been designed to increase revenues for the site, and to prepare for an increase in attendance by the local community and tourists.

Careful consideration was taken to design this attraction on a historic site at the entrance to the Rideau Canal system.

The project included a new multi-purpose space and event venue, outdoor patios, an 1,850 ft² gift shop for museum souvenirs, a 800 ft² snackbar, and public wash- rooms.

LOCATION

Kingston, Ontario

CLIENT

St. Lawrence Parks Commission

DESIGNATED

UNESCO World Heritage Site

COMPLETED

December 2012

SIZE

10,000 ft²

SERVICES

New Construction on a UNESCO World Heritage Site

AWARDS

2014 CAHP Awards
New Building on a Historic Site


Milton Town Hall

This unique design achieves an exciting and graceful balance of heritage and modern architecture.

The new two-storey addition is connected by a glass link to the existing historic Town Hall. Creating a visual separation between the link and the new addition is a stone wall that rises five feet higher than the rest of the building.

Central to this theme is the enhancement and formalization of the existing arrival to the building, through a transparent, transitional glass gateway. The structure of the Atrium is located in the current entrance to the historic building, as a significant expression of its activities and interests of its users. The gateway naturally flows out onto the public courtyard to form an invisible transition.

Throughout the planning, design, and construction process, +VG Architects worked closely with staff, stakeholders, and the community, by leading a process based upon meaningful consultation.

The interior allows for flexibility in planning and future change. The design incorporates a healthy workplace, through generous spaces, inviting materials, natural light, and natural ventilation brought together in an imaginative and creative manner.

Generous windows, skylights, atrium spaces, and stairs offer staff and visitors access to daylight and views, thus creating welcoming environments with a friendly, non-institutional feeling.

CLIENT

Town of Milton

COMPLETED

2009

SIZE

50,000 ft²

LEED

LEED® Silver Certified

SERVICES

Expansion

AWARDS

2010 Public Works Project of the Year
Ontario Public Works Association


85 Richmond Street West

Although 85 Richmond Street West was originally lauded for its high-quality offices and cutting-edge technology, by the new millennium it was out of date.

Planned in relation to the construction of the adjacent EY Tower, the rehabilitation of the building by Oxford Properties will create new high-grade energy-efficient office space while highlighting the character-defining heritage features of the building.

Upgrades to the building include the addition of insulation, modern mechanical systems, building automation systems, and streamlined PATH connection to increase occupant comfort and make the heritage building more environmentally friendly. The building’s characteristic reinforced concrete structure and Chicago School U- Plan will be clearly legible and connect tenants to the history of building while simultaneously providing the higher ceilings and flexible floor plans demanded by modern tenants.

The street-facing elevations of white brick and limestone will be restored. Reinstatement of Beaux-Arts style cornice details at the roof in addition to the reinstatement of original fenestration and spandrel details at the base will accentuate the division of the façade. The heritage lobby is to be preserved, with use as an inviting central entrance from the street being restored for the first time in decades.

LOCATION

Toronto, Ontario

CLIENT

Oxford Properties Group

DESIGNATED

Ontario Heritage Act, Part IV

COMPLETED

2017

SIZE

145,000 ft²

SERVICES

Heritage Consulting Services