Wellington-Dufferin-Guelph Community Health Centre, Guelph Office

The design of this new Satellite was based on a previously commissioned Space Needs Assessment delivered by +VG Architects.

The facility provides clinical services (immunization, sexual health, dental, etc.) teaching services (prenatal, breastfeeding, food handler, etc.) as well as administrative services (communications, human resources, etc.). +VG worked with an internal WDGPH committee to review the site and design the building to meet WDGPH specifications.

WDGPH intends that Shelldale Centre convey the message that this facility offers more than traditional services. This concept originates with the strong and positive reputation that the client has established with the other community service and health care providers within the multi-use building that Shelldale Centre is part of. The new facility was designed to impart a positive image to the community as safe, welcoming and comfortable, while operating in the most efficient and cost-effective manner possible.

The accessibility needs of staff and clients were important components of the Owner’s criteria. The implementation of sustainable principles / practices was an important objective throughout the design and construction phases. The design met WDGPH’s requirements respecting the environmental, operational, life-cycle, quality and construction aspects of the project.

LOCATION

Guelph, Ontario

CLIENT

Wellington-Dufferin-Guelph Public Health

COMPLETED

2011

SIZE

5,000 ft²

SERVICES

New Construction


Royal Oaks Health & Wellness Centre

The Royal Oaks Health and Wellness Centre project involves the renovation of an existing two-storey ‘shell space’ (a former school gymnasium) to create two floors of medical and clinical office space including reception areas, exam rooms, associated physician offices, nursing stations, washroom facilities and the introduction of a new elevator.

The Centre was a collaborative effort by the stakeholders of the Listowel Wingham Health Alliance and the former public school site is immediately adjacent to the existing Wingham Hospital. The new clinic provides an ‘anchor tenant’ in the repurposed school building that is being developed as a health services campus for allied health services including occupational therapy, chiropractic services, and a pharmacy as well as rental space for local community groups.

LOCATION

Wingham, Ontario

CLIENT

Listowel Wingham Health Alliance

COMPLETED

2017

SIZE

15,000 ft²

SERVICES

Renovation


Napanee Area Community Health Centre

+VG Architects were retained by the Kingston Community Health Centre in 2012 to design the new Napanee Area Community Health Centre (NaCHC).

The two-storey building reinforces the urban street edge offering a colonnade and covered walkway for pedestrians and building users. Upon arrival from the west, the building establishes a “gateway” into the downtown pedestrian district.

The new centre will house a variety of programs including Primary Care, Diabetes Education, Community Support, Indigenous Health, Partners’ Space and associated storage and building service spaces. The Indigenous Health program includes a circular Healing Lodge that is used by the Elders for “healing” events, as well as shared by the community as a meeting/gathering space in conjunction with the larger multi-purpose Room.

An intimate entry courtyard on the south side of the building provides a landscaped area for the program’s Sweat Lodge. The Sweat Lodge structure will be constructed by the local Indigenous community upon completion of the building.

LOCATION

Napanee, Ontario

CLIENT

Kingston Community Health

COMPLETED

2016

SIZE

15,000 ft²

SERVICES

New Construction


Innisfree House

Innisfree House is envisioned to be a welcoming home for people in need of end of life care.

Design of a hospice begins with an understanding of residents’ needs as much as the needs of the staff providing the highest level of care. During this project, +VG demonstrated sensitivity to both the intangible and practical elements required to ensure the success of the project.

Innisfree House is a unique facility in Kitchener, created to provide an improved, alternative palliative care environment with a non-clinical, home-like atmosphere for bereaved families.

The key word for understanding the concept of a hospice is Care. Care of the dying, care for grieving families and friends, and care for the community of staff and volunteers who serve in the facility. The design for Innisfree House welcomes residents upon arrival, with a wide embracing glass entrance and overhead canopy offering immediate protection from the elements. This entrance passageway and adjacent foyer are significant to the hospice philosophy: Residents arrive through the front door and leave by the front door. Staff and volunteers gather for both.

LOCATION

Kitchener, Ontario

COMPLETED

2015

SIZE

16,200 ft²

SERVICES

New Construction


Kitchener Downtown Community Health Centre

Live. Grow. Be. These words express the Kitchener Downtown Community Health Centre’s commitment to a continuum of care model that is accessible, equitable, appropriate, holistic and transformative.

They also express the design approach for the new location in downtown Kitchener, part of the larger urban transformation from derelict factory district to a rejuvenated community destination.

A successful community partnership since opening its doors in 2000, the Kitchener Downtown Community Health Centre provides care for people in the downtown, and those from different ethno-cultural groups, with particular emphasis on those unable to access health services. Increased demand for services and programs resulted in the need for a larger facility to accommodate the needs of clients, their communities and staff.

Key Objectives include:

  • Downtown location to connect with their client base, community services, cultural resources, amenities and public transit
  • Improved accessibility
  • Healthy visitor and workplace environment
  • Barrier free, secure and confidential client experience

Parallel to the continuum of care model, the approach to planning and design of the new space is a health-centric one. Applied to urban form, architecture and interior design, the new KDCHC facility models the vision of care through building terms of restoration, rehabilitation, renewal, adaptive re-use and transformation.

LOCATION

Kitchener, Ontario

CLIENT

Kitchener Downtown Community Health Centre

COMPLETED

2010

SIZE

10,000 ft²

SERVICES

New Construction