Double height front entrance with open staircase to second floor, exposed structural beams, wood rafter ceiling and white pendant lighting

Kitchener Downtown Community Health Centre

Live. Grow. Be. These words express the Kitchener Downtown Community Health Centre’s commitment to a continuum of care model that is accessible, equitable, appropriate, holistic and transformative.

They also express the design approach for the new location in downtown Kitchener, part of the larger urban transformation from derelict factory district to a rejuvenated community destination.

A successful community partnership since opening its doors in 2000, the Kitchener Downtown Community Health Centre provides care for people in the downtown, and those from different ethno-cultural groups, with particular emphasis on those unable to access health services. Increased demand for services and programs resulted in the need for a larger facility to accommodate the needs of clients, their communities and staff.

Key Objectives include:

  • Downtown location to connect with their client base, community services, cultural resources, amenities and public transit
  • Improved accessibility
  • Healthy visitor and workplace environment
  • Barrier free, secure and confidential client experience

Parallel to the continuum of care model, the approach to planning and design of the new space is a health-centric one. Applied to urban form, architecture and interior design, the new KDCHC facility models the vision of care through building terms of restoration, rehabilitation, renewal, adaptive re-use and transformation.

LOCATION

Kitchener, Ontario

CLIENT

Kitchener Downtown Community Health Centre

COMPLETED

2010

SIZE

10,000 ft²

SERVICES

New Construction


Illuminated church with yellow brick façade, cross detail and vertical slit windows at dawn

Queen of the Most Holy Rosary Catholic Church

This 20,000 ft² building focuses on simplified design elements consistent with the philosophy of the Franciscan Order.

The design impetus was to create a bright, open, flexible space with daylight throughout. The building includes a reception area and basement meeting hall.

The cost of an earlier program and schematic design for this new church was estimated at $5.9 Million, vastly exceeding the Parish budget. +VG Architects was successful in making revisions that retained the original
design concept and majority of program elements at an affordable cost. Tender was received well under budget.

LOCATION

Belleville, Ontario

CLIENT

Holy Rosary Parish

COMPLETED

2010

SIZE

19,375 ft²

SERVICES

New Construction

PHOTOGRAPHY

David Whittaker