Glass facade of illuminated three storey house with stone feature wall and landscaping at dusk

Dufferin Lake Residence

This property encompasses a valley created by a natural watershed, resolving itself into a small lake surrounded by steep, wooded, sheltering hills.

The environmentally sensitive site demanded a design proposal confined to a pre-existing development footprint. The design team focused on a solution that would reinforce the compositional beauty of the site through the use of natural materials and simple geometric planes, and spaces in a highly transparent configuration.

In conjunction with a new two-storey vacation home on the site, the project also included the design of a small boathouse pavilion on the lake. The richness and warmth of the wood reinforces the connection to the site as a re-interpretation of the verdant natural setting outside.

LOCATION

Caledon, Ontario

COMPLETED

2010

SIZE

8,000 ft²

SERVICES

New Construction (House) & Renovation (Boat House)

PHOTOGRAPHY

Ben Rahn/A-Frame


Rendering of illuminated condo from across the street at dusk

St. Clair Avenue West Condominium

+VG worked in association with Studio AC on this new condominium development which includes 76 residential suites and two commercial suites.

The building includes common areas for gathering and entertainment, fitness and exercise room, management office, mail room, bike storage, locker room, and roof top mechanical penthouse, along with outdoor amenity space. Additional amenities include full time security, concierge and management staff on site. Designed to minimize cost and maximize profit, the building has an 86% Energy Efficiency Rating (Total Sellable Area/Total GFA). This rating excludes underground parking, loading, bike and waste storage, and indoor amenities.

The superstructure building is poured-in-place concrete load bearing walls and columns with poured concrete floor and roof slabs and integrated balconies with structural thermal blocking. The exterior cladding is comprised of Precast concrete (brick pattern), and aluminum pre-insulated sandwich panel with extruded aluminum entrances. Balcony railings are aluminum supported glass rails.

LOCATION

Toronto, Ontario

COMPLETED

In Construction

SIZE

15,425 ft² building footprint; 69,500 ft² GFA


Rendering of back of condo block with residents on balconies at dusk

Habitat for Humanity Housing Development

This project involved the redevelopment of an existing abandoned baseball field within an urban residential neighbourhood.

The new community-based affordable housing development has a multi-residential mix of ownership, with one, two and three bedroom units. The complex is designed to be cost-effective and durable and includes individual buildings (Blocks) of two and three storeys, each containing eight condo units for a total of 56 units.

Adjacent to a church, strip mall and residential development, the new stacked town condos take into account energy efficiency, common area green space and a degree of standardization across the property. Approximately 40% of the units are designated “Habitat” units for assignment to families in need.

LOCATION

Brantford, Ontario

COMPLETED

2022

SIZE

 56 Condo Units


Jackson Condominium Development

This Design/Build project with Vicano Construction involves a five-storey multi-residential redevelopment of an existing brownfield property in downtown Hagersville.

Adjacent to the “Rail Trail”, a church, baseball park and arena, the new condominium includes a variety of amenities such as a guest suite for visitors and a large meeting/reception room which extends to the rear patio. Residents also have access to private storage lockers and a bicycle storage room.

The building was constructed using cost-effective techniques including a completely pre-cast structure. Individual cooling controls with condensers were placed on the roof to maximize space.

LOCATION

Hagersville, Ontario

COMPLETED

2022

SIZE

77 Condo Units


Aerial view of site showing clusters of buildings in lush forest with pool

Treetops Resort Condominiums at Hidden Valley

Huntsville is physically defined by its natural setting of forests, granite, and water.

The environment has shaped the development of the community and contributed to the development of a woodland and waterfront character that has commonly been described as the “Muskoka Style”. One of the primary objectives for this development is the respect of the natural environment.

The proposal development, divided in six distinct phases, consists of three-storey, stacked town-homes buildings for a total of 13 blocks and 122 units, distributed along a winding road, on the south-facing slope of a hill. The site offers a spectacular view of the lake at the bottom of the hill. Landscaping has been designed to connect the buildings with the street and assist in the direction of vehicular and pedestrian traffic. The landscaping also reduces the visual impact of parking areas, loading areas, and garbage storage areas.

A recreation/utility Pavilion structure with washrooms, change room facilities, pool equipment storage, and a site servicing pump room is proposed at the core of the development, and nested within the slope of the hill.

Natural cladding materials with a warm palette of colours are used throughout.

LOCATION

Huntsville, Ontario

COMPLETED

Ongoing

SIZE

13 Blocks / 122 Units

SERVICES

New Construction


Rendering of street level view of condo including cafe at street level

Mabelle Avenue Condominium

+VG provided design services related to the redevelopment of an existing site on Mabelle Avenue in Etobicoke.

The redevelopment involved a multi-unit tower with townhouse suites and two- and three-bedroom units, as well as a community grocery store and food co-op at grade. The project also included integration of two parallel underground parking structures.

The project involved a zoning By-law Amendment Application and development of a design proposal and project pro-forma to evaluate the potential land development options.

+VG was responsible for coordination of all consultant studies including Traffic Impact Study, Noise and Vibration Study, Site Hydrology Assessment, Servicing Capacity Study, Railway Corridor Impact Study and Wind Study, as well as Planning Rationale and Landscape Design.

LOCATION

Etobicoke, Ontario

COMPLETED

2018

SIZE

50 Storeys / 550 Apartment Units


View from kitchen with island of dining area, living room and large terrace and trees beyond at sunset

Strachan Avenue Loft

This former industrial building was converted to four three-storey condominium townhouses.

To achieve the best view of the skyline the living spaces are on the top floor with roof terraces, and the second floor is devoted to bedrooms. The main floor houses the entrance, a garage, games room and exercise area.

LOCATION

Toronto, Ontario

COMPLETED

2014

SIZE

4,500 ft²

SERVICES

New Construction with Renovation of Existing Industrial Building

PHOTOGRAPHY

David Whittaker