House on Haliburton Lake

This house, located in a remote part of Haliburton, is built into the site which slopes toward the lake.

The long narrow design of the footprint allows most principal rooms a view of the lake while integrating the building into the hillside without creating an extremely high building on the lake side. In contrast, the games room and entertainment area are designed to be more enclosed, to create a more “cocooned” atmosphere as opposed to the open daylit spaces on the view side. The design integrates the interior and exterior using floor to ceiling and wall to wall glass, opening clerestorey windows and by making indoor materials continuous with outdoor materials. Lighting is integrated into the Douglas fir ceiling rafters, and the cadence and pattern rafters of the spacing results in an animated ceiling reminiscent of the tree canopy.

One feels as if they are part of the outside, sheltered between “pavilions” under one roof. The entrance procession leads guests passed light wells broken up by two-storey forms that restrain the interior corridor from the exterior window, allowing sky views from the lower level. These forms serve programmatic function while physically bringing the materiality of the exterior inside and spatially linking the differing grades on either side of the building. These objects march beyond the threshold of the front door revealing a two-storey wood cube at its conclusion. Entering the insular wood cube provides a warm nook which turns inward from the mostly open floor plan. The route down the stairs between the gateway created by these formal objects will complete the journey towards the lake.

A screened porch is located strategically behind the living room fireplace as opposed to obstructing views from the great room, and commands views to the south and west of the lake.

COMPLETED

2019

SIZE

7,742 ft²

SERVICES

New Construction


Bridge House

Located in Muskoka, Ontario, the Bridge House overlooks the south end of Lake Joseph, one of three large lakes in the region.

The house is located on a rock outcrop overlooking the lake and the boathouse, and breaks the mould of faux-traditional architecture typical of the region.

The building is L-shaped in plan, with the main living space and master bedroom wing separated from the guest bedroom wing by an elevated screened porch. The plan of the main living wing was developed to create circulation along either side of the plan to maximize openness, views, and transparency.

The L-Shaped floor plan hugs the curved crest of the hill. The building emerges from the rock face defining an edge and creating a gateway, an arrival from the water that emphasizes the boundary between the hectic city environment and the serenity of the lakeside location. The screened porch forms a “Bridge” which spans the space between the two wings, creating a threshold between the driveway and the lake. The building appears to be a part of its site, merging with the rock overlooking the lake.

COMPLETED

2017

SIZE

6,338 ft²

SERVICES

New Construction


Ferncliff Residence

Following the contours of the site, the plan encloses a courtyard on the entry side. From this viewpoint the entry side is relatively opaque, in order that the occupants may focus on the lake, and not the cars, the road, and the city they left behind.

The design is a metaphor of a series of cabins in the woods connected by a common roof with outdoor spaces in between. On arrival, one crosses a threshold and enters between two of the cabins into a large open public space which has a seamless connection to the outdoors, giving the viewer the sense that they are under a large indoor/outdoor pavilion. This pavilion houses the living, dining and kitchen areas. A secondary corridor at the rear accommodates a pantry room and a small work station, overlooking the courtyard. The clerestory windows above the main living space contribute to the outdoor ambience and when open will provide a natural ventilation system using the stack effect.

A corner bay creates a kind of inglenook along the fireplace wall to house either a games area or simply seating to allow the occupants to sit and gaze at the lake. Windows are floor to ceiling, wall to wall which provides the maximum daylight and minimum glare while maximizing views to the outdoors. Most areas of the house have daylight from multiple directions, again minimizing glare and avoiding the need for electric light in the daytime. Exterior soffits continue inside through the exterior glazing to create valances, further blurring the line between indoors and outdoors, and creating even daylighting.

A three-sided screened porch is located at the west end of the house off the kitchen and is connected to the lake through a deck. The three sides allow for a cross breeze off the lake, and its location at one end of the house allows for unobstructed views to the lake from the main living spaces.

The L-shaped floor plan not only wraps the courtyard, but also follows the site contours to integrate the house into the landscape. The east wing of the ‘L’ houses the bedrooms and allows each bedroom a view of the lake. The connecting corridor houses storage areas, a powder room and the laundry room with a view at the end of the hall. This walkway acts as a connection to the bedrooms but is designed as negative space—that is it almost feels like the bedrooms are cabins connected by an outdoor covered passageway. This also maximizes one’s connection to the outdoors while providing daylight and views to a space that might otherwise simply be considered a mundane corridor.

LOCATION

Lake Rosseau, Muskoka

COMPLETED

2019

SERVICES

Full Architectural Services


House on Stephen's Bay

This 5 bedroom, one-storey recreational home hugs the landscape and rock overlooking Lake Muskoka.

The T-shaped plan houses the great room and kitchen at the south end, with attached garage, and the bedroom wing at the north end. Most bedrooms have a view of the lake, and the main concept is to have a completely daylit interior which maximizes views and brings the outdoors in.

COMPLETED

2016

SIZE

4,923 ft²

SERVICES

New Construction


House on West Lake Rosseau

The house was originally built on spec in a neo-traditional style.

The new owners requested that the building be converted into a more contemporary and clean look, to eliminate decorative elements such as round top windows and dormers.

Exterior stairs were relocated to flanking elevations and windows enlarged to improve quality of daylight, views and ventilation.

The boathouse was renovated in a similar manner.

COMPLETED

2014

SIZE

6,500 ft²

SERVICES

Renovation


House on Bohemia Island

This island cottage replaces two cottages that burned down in 2012. Local zoning restricted the footprint to be no wider than the original buildings.

The design concept was to express the building as three separate buildings to break down the mass and length of the new cottage. The building features two bedroom wings at each end separated by a living room, dining room, kitchen, entrance hall and den. The cottage is naturally daylit through the use of glass walls that focus both on the lake and the island forest at rear.

COMPLETED

2014

SIZE

6,500 ft²

SERVICES

Reconstruction


House on Monyca Island, Skeleton Bay

The L-shaped plan accommodates two full bedroom wings organized around a central great room.

The great room has glass on three sides, but the entire plan capitalizes on the exterior by having floor to ceiling glass on each elevation.  Even the corridors have large picture windows which provide views into the site.

The design incorporates a renovated existing sleeping cabin which has been attached to the building adding more sleeping and washroom space for a total of eight bedrooms.  The living room features a games alcove suitable for puzzles and board games while overlooking the view.  An outdoor sitting area surrounds an exterior wood burning fireplace which attached to the house.

A new three slip boathouse with a 650 ft² living space above was also part of the project.

The design concept was to use the L-shaped design to capitalize on topography and views to the south and west.

COMPLETED

2012

SIZE

7,500 ft²

SERVICES

New Construction (Cottage) & Renovation (Boathouse)


House on Torrance Bay

This five-bedroom cottage is sited to respect the existing landscape and rock outcrop.

The building wraps around the contours and the rock face forms one wall of the entrance walkway. All principal rooms and bedrooms have a lake view, with service rooms on the land side, with a walkway which serves the bedrooms but affords views into the landscape and maximizes daylight. A clerestory window spans the entire building and promotes cross ventilation and natural daylight.

COMPLETED

2011

SIZE

4,500 ft²

SERVICES

New Construction