The original 1950’s ‘arts and crafts’ bungalow located in a ‘leafy’ Port Credit neighbourhood steps from Lake Ontario was a little cramped for a family of five.

Rather than tear down the original house and build a new larger home as is the norm these days, the client wanted to expand the house without impacting upon the extensive mature landscape that includes a small pond beside the house.

The solution was to create a vertical addition. The addition was set back from the ridge line of the bungalow’s roof to ensure the scale and form of the original home remained legible. By off setting the second floor addition, the design provided the much needed sleeping rooms for the family but also offered outdoor covered spaces for El Fresco dining and entertaining which were protected from direct sunlight or an unexpected rain shower.

The master bedroom was designed to project beyond the original building and hover over the beautiful landscape below. A large window provides the clients with a wonderful view of their intimate property. To minimize the impact on the vegetation, helical piles were used to support the projecting addition.

The addition was clad in fibre-cement panels in a charcoal grey that blends with the roof of the original house while providing a contemporary architectural expression quite distinct from the original bungalow below. The juxtaposition between the old and the new enhances the qualities and textures of the original bungalow while providing the family with a house that is twice the size.

COMPLETED

2018

SIZE

900 ft² Renovation; 1,200 ft² Addition

SERVICES

Renovation & Addition