Queen of the Most Holy Rosary Catholic Church

This 20,000 ft² building focuses on simplified design elements consistent with the philosophy of the Franciscan Order.

The design impetus was to create a bright, open, flexible space with daylight throughout. The building includes a reception area and basement meeting hall.

The cost of an earlier program and schematic design for this new church was estimated at $5.9 Million, vastly exceeding the Parish budget. +VG Architects was successful in making revisions that retained the original
design concept and majority of program elements at an affordable cost. Tender was received well under budget.

CLIENT

Holy Rosary Parish

COMPLETED

2010

SIZE

19,375 ft²

SERVICES

New Construction


St. Francis of Assisi

Originally designed by Arthur William Homes in 1914, the construction of St. Francis of Assisi was completed in 1915.

Located in the heart of Little Italy, the church accommodates 900 people. The Nave, composed of a sequence of vaulted ceilings, allows daylight to come in through the stained glass windows, generating an array of colours as you navigate the space.

As part of the intervention, a new slate roof was installed and the plaster ceiling was completely restored. The interior paint scheme was restored to a monochromatic paint scheme from 1945 to allow the colours from the stained glass windows to be magnified within the Nave. The decoration intensifies in the Transepts and into the Sanctuary to emphasize the importance of that sacred space and the beauty of the East stained glass window. The entire Sanctuary area was restored to its original design with the reconstruction of the wood reredos screen as the backdrop of the Altar and the removal of the mosaic wall installed in 1972 during a previous intervention that concealed the East wall. The East stained glass window was reinstated to its original glory and two Guido Nincheri frescos were unveiled and restored along with all the East wall artwork. The restoration of the coffered ceiling artwork over the Sanctuary was donated by a parishioner of the Italian community in memory of his late wife, proving this project to be essential to the community and possessing immense value to its parishioners.

CLIENT

Archdiocese of Toronto

DESIGNATED

Ontario Heritage Listed Building

COMPLETED

2018

SIZE

11,530 ft²

SERVICES

Restoration


Lennox & Addington Courthouse & Administrative Offices

Phase I of the project included a Space Needs and Facilities Assessment to review current and long term (25 years) program requirements for the County’s administration and an assessment of five campus buildings currently housing County Staff. The study included recommendations for immediate and long range remedial work and accommodation planning.

Phase II involved a Conservation Report Study to identify significant heritage features of the historic Napanee Courthouse, detailed condition assessment, including destructive analysis and recommended restoration measures, including cost estimates.

Phase III involved the Restoration and Addition of the exterior and interior of the historic Courthouse and construction of new addition to accommodate consolidated County administration offices and court facilities.

CLIENT

County of Lennox & Addington

COMPLETED

1999

SERVICES

Renovation & Addition


Hamilton POA Courthouse

+VG Architects served as the Prime Consultant, in association with Invizij Architects, to deliver all consulting services required for the design and construction of this renovation and energy modernization project which was performed through a Construction Management model.

The project includes the integration of a heating and cooling retrofit through the Hamilton Utility Corporation (“HUC”) designed independently by H.H. Angus and Associates Consulting Engineers. The design conforms to the City’s Barrier Free Design Guidelines.

The Art Deco building was previously occupied by McMaster University as a tenant. The project intent was to convert the heritage building to provide a functional space for the Provincial Offences Administration (POA) offices, as well as all necessary courtrooms and ancillary spaces for both staff and the public, and additional administrative offices for the Ontario Municipal Board and City of Hamilton staff, and to accommodate future growth.

Work to protect and preserve the historic elements of the building was guided by City of Hamilton Heritage Resource Management. The majority of the work focused on the interior renovation of the facility, but some exterior work was required to comply with accessibility and police vehicular turning radius requirements.

CLIENT

City of Hamilton

COMPLETED

2017

SIZE

112,000 ft²

SERVICES

Renovation & Energy Modernization


Hamilton City Hall

Hamilton City Hall was designed in the modernist International Style by Canada’s first municipally-employed architect, Stanley M. Roscoe.

Constructed in 1960, it has become one of the few intact examples of this style of architecture in Canada, and exemplifies a progressive movement away from the Victorian historicism of Hamilton at the time. Attributes of the International Style found in the design include: massing and geometry, open interior plan, structural grid system and the use of curtain wall, flat roofs, finishing materials of steel, concrete and marble, and the integration of art (as opposed to ornamentation) into the design.

The 2010 heritage rehabilitation of this modernist International Style building included:

  • Relocation of services to the main floor to provide greater ease of access for the public
  • Improvements to the building’s energy performance by insulating exterior walls, and installation of high efficiency mechanical systems
  • Upgrades to meet current OBC requirements including barrier free accessibility
  • Replacement of major building services and integration of contemporary technology

Challenges of the Heritage Conservation Plan:

  • Integration of new building systems while respecting the heritage building fabric
  • Replacement of exterior marble cladding with more durable cladding due to life safety and structural stability concerns caused by deterioration of the original marble in the southern Ontario climate
  • Protection and restoration of Italian glass mosaic tile used extensively on exterior soffits, spandrel panels, and fascia, and interior walls and ceilings
  • Protection and restoration of terrazzo flooring, interior wood paneling and doors, luminescent stone panels, marble interior paneling, aluminum handrails and guards, and curtain wall
  • Conservation of interior art murals including cleaning, protection and relocation of one mural
  • Rehabilitation of the Council Chambers with dome skylight

CLIENT

City of Hamilton

DESIGNATED

Ontario Heritage Act, Part IV

COMPLETED

2010

SIZE

180,000 ft²

SERVICES

Heritage Consulting Services for Rehabilitation


Hamilton-Wentworth District School Board Education Centre

Hamilton-Wentworth DSB is consolidating all facilities that deliver non-instructional programs and services to a New Education Centre.

The Board currently has its departments and services spread throughout four facilities with its main office downtown and other programs like warehouse/workshop, computer services and other administrative staff spread throughout three schools. Two major benefits to this consolidation are overall area reduction and operational efficiency.

+VG assisted the Board in an extensive evaluation of a number of potential sites for the New Education Centre. We professionally assessed 18 sites. The objective was to identify viable sites available for purchase that did not have limitations that compromised program needs.

+VG worked closely with Board personnel to confirm the number of departments/services, support spaces, population of staff per department, types and number of workstations, and offices. Common areas and outdoor areas such as parking, loading, and open space were defined.

+VG gained a clear understanding of direct and indirect relationships (adjacencies) of department to department, public areas, staff areas, meeting areas, storage areas, etc.. General concepts of open office areas vs. private office areas, multi-functional spaces, multi-use meeting areas, consolidated storage areas, views, and natural light were determined.

+VG met directly with all Board User Groups and retrieved very specific information with respect to the inner workings of each department. An understanding of inter-relationship requirements produced efficient and effective building and operations planning for the new Centre.

Cost estimates were prepared by the Board’s Cost Consultant, based on detailed functional program/space program and block schematic design building plans prepared by +VG. Concept site plans were also prepared by +VG. The design phase is currently underway, on schedule.

CLIENT

Hamilton-Wentworth District School Board

COMPLETED

2015

SIZE

115,700 ft²

SERVICES

New Construction


Norwich Township Administration Centre

At the Concept Design Phase, the proposed site was reviewed to determine site specific issues, constraints and challenges and to provide a site plan proposal that fulfilled the needs of the municipality.

Spatial needs were reviewed in consultation with management and the Administration Building Design Committee. All applicable statutes, regulations, codes, by-laws as they pertain to the Township of Norwich, County of Oxford, the building site and the proposed building were examined.

The +VG design team provided Council with coloured renderings of the proposed design to illustrate the scale and character of the project and how the proposed building would reflect the character and architecture of the community. The concept design documents included floor plans, elevations provision of estimated constructions costs and all costs related to oversee and manage the construction phase of the project. Rural farmland Ontario design interpretation is evident in the new Norwich Administration Building with barn-board clad columns and beams and its two-storey gable ceiling and daylight filled open office space in the centre of the rectilinear building. Glass front private offices line the outer walls around the open area and service space is concealed at the end of the ring corridor. A feature wall at the back of the open office area is covered with barn-board and an imitation ‘hay loft window’ to appear as the end wall of a barn. The Reception desk is directly opposite the Council Chambers that incorporates a folding glass wall allowing it to be completely opened onto the Lobby for overflow, presentations and exhibits.

The Council Chambers from the exterior is an interpretation of a round barn with rough cut stone and vertical slot windows strategically placed around the circumference of the drum.

CLIENT

Norwich Township

COMPLETED

2015

SIZE

10,300 ft²

SERVICES

New Construction


New Tecumseth Municipal Offices

The Town of New Tecumseth continues to expand, placing pressure on the existing Town offices.

In 2016, the Town purchased a surplus elementary school in the centre of Alliston to convert to a new civic centre. +VG was retained as the architect to undertake a Condition Assessment and Feasibility Study for an adaptive re-use of the existing school. The study found that the ideal solution was to retain a major part of the building, to accommodate municipal offices, council chambers and meeting rooms. The existing gymnasium has been repurposed to accommodate the Council Chamber with a glassy addition, to create an open, airy, public space or “Community Hub”.

CLIENT

Town of New Tecumseth

COMPLETED

2019

SIZE

44,350 ft²

SERVICES

Retrofit of Alliston Public School