The project entails renovations to the existing student servery (585 m²) within the occupied Jean Royce Hall student residence at the west campus of Queen’s University.

The new servery provides students with a “market-style” food services environment that provides various self-serve and full-service stations. The new servery offers a contemporary dining experience and was “open for business” in September 2013.

The University’s hospitality staff needed to have input on the colours and finishes in the new servery space. While sample boards were assembled showing optional finishing schemes, it was difficult for staff to make decisions without 3D views of the space. +VG developed a variety of 3D computer model views showing the various finishing schemes to assist the hospitality group in making final decisions regarding flooring, millwork, and paint colours.

Due to the age of the existing underground services in the area of the renovations, it was understood that there was likely a need to replace portions of the existing sewer piping. In order to manage the additional costs involved in this work, +VG recommended that the University allow for monies in their budget for this work and unit prices be requested in the tender documents for pipe replacement. Upon award of the work to a general contractor, the slab was cut and the pipe could be fully assessed and the scope of replacement work was defined. The additional costs associated with pipe replacement were easily determined and work could progress quickly.

LOCATION

Kingston, Ontario

CLIENT

Queen’s University

COMPLETED

2014

SIZE

6,300 ft²

SERVICES

Servery Upgrades