Material selections reinforce the sustainability of this highly efficient building, while fostering a connection to the natural surroundings.

+VG Architects incorporated low maintenance, durable materials into the design of the new school.

The classrooms and other major spaces are organized along one main corridor on each floor. This single corridor design provides a clear linear path of travel for students and enables efficient supervision by staff. This design also provides an important advantage – it allows each classroom and major space to have windows which enhance daylighting.

Enhanced daylighting is beneficial because it decreases reliance on artificial lighting, and studies have demonstrated a link between a naturally lighted environment and improved student performance. Artificial lighting represents as much as 30% of the energy requirement for a typical school.

CLIENT

Waterloo Region District School Board (WRDSB)

COMPLETED

2012

SIZE

67,400 ft² (School)
4,100 ft² (Day Care)

CAPACITY

2,012 FTS

SERVICES

New Construction