At the Concept Design Phase, the proposed site was reviewed to determine site specific issues, constraints and challenges and to provide a site plan proposal that fulfilled the needs of the municipality.

Spatial needs were reviewed in consultation with management and the Administration Building Design Committee. All applicable statutes, regulations, codes, by-laws as they pertain to the Township of Norwich, County of Oxford, the building site and the proposed building were examined.

The +VG design team provided Council with coloured renderings of the proposed design to illustrate the scale and character of the project and how the proposed building would reflect the character and architecture of the community. The concept design documents included floor plans, elevations provision of estimated constructions costs and all costs related to oversee and manage the construction phase of the project. Rural farmland Ontario design interpretation is evident in the new Norwich Administration Building with barn-board clad columns and beams and its two-storey gable ceiling and daylight filled open office space in the centre of the rectilinear building. Glass front private offices line the outer walls around the open area and service space is concealed at the end of the ring corridor. A feature wall at the back of the open office area is covered with barn-board and an imitation ‘hay loft window’ to appear as the end wall of a barn. The Reception desk is directly opposite the Council Chambers that incorporates a folding glass wall allowing it to be completely opened onto the Lobby for overflow, presentations and exhibits.

The Council Chambers from the exterior is an interpretation of a round barn with rough cut stone and vertical slot windows strategically placed around the circumference of the drum.

CLIENT

Norwich Township

COMPLETED

2015

SIZE

10,300 ft²

SERVICES

New Construction