The project is an addition and complete refresh to the Peterborough Main Public Library, located on Aylmer Street, west of the City centre.

The facility was opened in 1978 and was designed by Moriyama Architects. It is a two-storey brick building with curving clerestory flood- ing the interior collections space with light. The exterior stairs lead up to a compressed lobby entrance that connects to the open main collection area. The lower level has a community space, auditorium, a suite of administration offices, and a large storage and processing area.

The focus of the expansion is to have a strong street presence; be open, inviting, and transparent; and provide an accessible entrance, while increasing the amount of flexible community spaces. The existing facility will be transformed to be open, airy, and day-lit.

The layout will be reconfigured to increase public space in the lower level which will host the Children’s Library. A large opening will be provided in the floor above, allowing natural light and a feature stair to connect the collections. The view to the exterior court from the Children’s Library will be enhanced by landscaping the hillside.

More public computers, a lap top café, casual seating areas, study areas, and seminar rooms will be available.

LOCATION

Peterborough, Ontario

CLIENT

City of Peterborough

COMPLETED

2018

SIZE

45,000 ft²

SERVICES

Renovation & Addition